Scanning
Det beror på komplexiteten. För ett enkelt projekt, är många gånger traditionell mätteknik billigare. Där säkerhet, avställning, produktionsförluster, komplexitet spelar en viktig roll är 3D–laserscanning oftast den mest lämpliga tekniken.
Visst! Det genererar inget avfall, förbrukar mindre energi än en konventionell glödlampa och, i många fall, möjliggör en minskning av både resor och radioaktiv dos (i en nukleär miljö).
Ja. Vår scanner kan färglägga punktmolnen med hjälp av en inbyggd digitalkamera. Dock är denna funktion av relativt liten nytta i industrin. Tiden för varje scan ökas även något.
Nej. Även om lasern kan passera genom dessa material, kommer den resulterande mätningen inte vara tillförlitlig: diffraktion av laserstrålen kommer att orsaka betydande felaktigheter i mätningen.
Naturligtvis är det möjligt att scanna ett litet föremål. Dock kräver ett litet objekt ofta sub-millimeterprecision. I praktiken är vår scanner inte lämpad för denna noggrannhet. (hänvisning till vår mätarm)
Ja. Den nya generationen av laser som används I 3D-scannrar påverkas inte av vare sig mörker eller dagsljus. Följaktligen är det möjligt att skanna i mörker (nattetid, på botten aven grotta, en tunnel, en tank elleren byggnad).
För en medeldistansscanner är det från en till några millimeter. Noggrannheten beror på antal scanpositioner och scanningskvalitet
En intern digitalkamera tar bilder som kan sammanföras till en 360° panoramabild. Därefter blir varje punkt i punktmolnet färgad i enlighet med bilderna. Annars levereras scanningen i en gråskala.
En laserscanner sänder ljuspulser medan den roterar. För varje puls mäts avståndet till omgivningen. Detta sammanställs i ett tredimensionellt punktmoln.
En laserscanning innefattar tre huvudsakliga faser:
-Utplacering av targets i form av checkerboards och sfärer inom området som ska scannas. I de flesta fall mäts dessa targets in med en totalstation.
-Scanning, som står för huvuddelen av arbetet på plats, görs på flera positioner för att ”se” så mycket av anläggningsdelarna som möjligt.
-Registrering av scanmoln, vilket innebär att de individuella scanmolnen orienteras i förhållande till varandra så att de ”passar ihop”.
Alltsammans orienteras nu även till det koordinatsystem som har bestämts tidigare.
Beroende på upplösning och kvalitet tar det typiskt 3 till15 minuter för ett scan. Beroende på storlek av anläggning kan det variera från något tiotal upp till flera hundra scan.
Scanfiler blir snabbt flera gigabyte (Ett genomsnittligt scan tar upp 50-200Mb), Vid export beror storleken på vilken upplösning och filformat som det mottagande systemet använder sig av.
Ja.
Detta är en av de verkliga fördelarna med scanning: Metoden minimerar exponering eftersom operatören inte behöver komma så nära strålande komponenter. Dock kommer 3D-scannern fortfarande kräva noggrann hantering, fläktar i enheten bör stängas av.
Kontakta oss för att veta mer om våra erfarenheter av scanning på kontrollerat område.
Om någon passerar framför skannern eller om något rör sig under skanning registreras detta också. Dessa icke-relevanta punkter kan raderas från slutresultatet.
Avböjning eller ”brytning” av laserstrålen sker när den går från ett transparent medium till ett annat. I regn eller dimma handlar det om övergången från luft till vatten. På grund av brytningen kan lasersignalen försvinna eller ge ett felaktigt mätvärde.
Ghostpoints är punkter där ett felaktigt avstånd registrerades under scanningen, som orsakar en punkt att visas på fel plats i punktmolnet. Dessa punkter kan tas bort från punktmolnet.
Targets och sfärer hjälper till vid registreringen av punktmolnen som erhållits från olika scanningspositioner så att det kan föras samman i en fil. Dessa riktmärken får inte rubbas under scanningsprocessen.
WebShare är en programvara (Freeware) från Faro som kan installeras på din dator, server eller en enklare funktion som kan ligga på ett USB minne. Programmet hjälper dig att få en överblick på din scannade anläggning. I programmet kan du mäta och märka upp olika enheter i anläggningen.
Inmätning med en totalstation ökar lägesriktigheten av scanningarna i förhållande till varandra. En totalstation kan också vara nödvändigt förplottning av koordinater från filer I ett befintligt system, i syfte att fastställa placering mot befintlig anläggning.
Regndroppar och dimma förorsakar ghostpoints och brytning av laserstrålen. Det går att scanna i mycket lätt regn, men kvaliteten blir försämrad.
Kontakta gärna oss om ni har frågor så kan vi presentera våra lösningar!
Med Vänliga Hälsningar
Personalen på Letech.